Sonntag, 19. Oktober 2008

Welcome to the Shochu Bar!

Shōchū (焼酎, Shōchū?) is an alcoholic beverage of Japan, most commonly distilled from barley, sweet potato or rice. Typically it is 25% alcohol by volume, making it weaker than whisky, but stronger than wine and sake.

Shōchū is produced everywhere in Japan, yet the home of shochu is Kyūshū island.
Shōchū should not be confused with sake, a brewed rice wine. Its taste is usually far less fruity and depends strongly on the nature of the starch used in the distilling process. Its flavour is often described as "nutty" or "earthy".

Shōchū is drunk in many ways according to season or personal taste:[2]

straight.
on the rocks, i.e., mixed with ice.
diluted with water.
diluted with hot water.
mixed with oolong tea or fruit juice.
as chūhai, a mixed drink consisting of shōchū, soda, ice and some flavouring, often lemon, grapefruit, apple or ume.
mixed with a low-alcohol beer-flavoured beverage known as hoppy; this mixture is also referred to as hoppy.

Shochu ist in den letzten Jahren immer populärer in Japan und der ganzen Welt geworden. Shochu kann aus Reis, Süßkartoffeln, Weizen, Korn und Buchweizen gemacht werden.
Wie bei der Herstellung von Sake, Soja Soße und Miso wird bei der Fermentation der Koji-Schimmelpilz eingesetzt. Traditionell wird der Shochu nur einmal destilliert, damit mehr von dem Aroma der Inhaltsstoffe erhalten bleibt. Bei der Herstellung von Cocktails und Frucht Likör wird eine mehrfache Destillation angewendet.
Shochu enthält weder Fett noch Zucker und ist gut pur oder in Cocktails zu trinken.

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